Anak Samy Vellu, Vell Pari Diberi kontrak ICT RM40 Juta Tanpa Tender Terbuka?

PETALING JAYA 7 Ogos: Setiausaha Biro Polisi dan Antarabangsa KEADILAN, S Gobi Krishnan mendedahkan Pengerusi Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED), Datuk Seri S Samy Vellu memberi kontrak penyelengaraan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) bernilai RM40 juta kepada anak lelakinya.

Gobi berkata, kontrak itu diberi kepada S Vell Pari iaitu pemilik Maika Intelektual Resources Sdn Bhd (Maika) pada 30 Disember 2002 tanpa tender terbuka.

“Syarikat ini tidak mempunyai kepakaran dalam penyelenggaraan ICT,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN di sini pagi tadi.

Menurut Gobi, disebabkan Maika tiada kepakaran dalam ICT, syarikat itu kemudiaannya memberi sub-kontrak kepada syarikat Doxport Technologies Sdn Bhd (Doxport) dengan harga RM36 juta pada 6 Januari 2003.

“Vell Pari mendapat untung atas angin RM4 juta dalam masa seminggu,” kata Gobi.

Beliau mempertikai mengapa kontrak tersebut tidak diberikan terus kepada Doxport sedangkan syarikat itu pakar dalam ICT dan menawarkan sebut harga yang lebih rendah.

Gobi pada 25 Julai lalu mendedahkan, kontrak mengendalikan kafeteria di Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST) dan MIED diberi kepada Ketua Pemuda MIC Penang, J Dhinagaran tanpa tender terbuka pada 2007 hingga membolehkan beliau memperoleh keuntungan RM20 juta setahun.

2 Ogos lalu, Gobi sekali lagi mendedahkan Dhinagaran iaitu pemilik Jaya Cafe Holdings Sdn Bhd mengemukakan tuntutan palsu sebanyak RM90,000 daripada AIMST dalam perkhidmatan kafeteria.

keadilandaily

Share

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s