Najib Beri Kontrak LRT Ampang Pada Thales, Sebuah Sykt Dalam Skandal Scorpene?

PETALING JAYA 13 JULAI: Pembabitan syarikat Thales dalam tiga bidaan membayangkan campur tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam pemberian kontrak kerja-kerja tambahan LRT Ampang, dakwa Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Bercakap dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di sini, Rafizi mendedahkan satu dokumen yang menunjukkan George Kent sebuah syarikat tempatan sebagai penghubung antara Thales dengan Perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Laporan itu dirujuk sebagai penilaian teknikal oleh Halcrow untuk projek tersebut dan mendakwa Thales akan memenangi bidaan berkenaan.

Juga didedahkan bagaimana Thales terlibat dalam tiga usahasama yang membida untuk projek berkenaan.

Tiga firma usahasama itu termasuk konsortium George Kent-Wijet-Thales yang dinyatakan akan dipertimbang walau gagal dalam penilaian teknikal.

Dakwanya lagi kesemua peraturan dilanggar bagi memberi kelebihan kepada Thales.

Soalnya, siapa lagi yang boleh membuat arahan ini melainkan ia berada bawah naungan perdana menteri?

Reliau mendakwa Thales adalah sebuah syarikat Perancis yang kini disiasat oleh pihak berkuasa negara tersebut atas tuduhan membayar rasuah kepada pihak-pihak tertentu yang rapat dengan Kerajaan Malaysia dan bekas Menteri Pertahanan, Najib dalam urusan pembelian dua buah kapal selam Scorpene.

Setakat ini, dokukmen-dokumen yang dikemukakan di mahkamah Perancis menunjukkan bahawa syarikat itu membuat sekurang-kurangnya satu pembayaran berjumlah RM144 juta (32 juta Euro)kepada Terasasi, syarikat yang dimiliki oleh penasihat kanan Najib iaitu Abdul Razak Baginda.

Lapan syarikan pembida tersebut adalah: Balfour Beatty-Invensys, Emrail/Leighton?Ansaldo, Siemens, Samsung-LG Thales, George Kent-Wijet-Thales, Colas-CMC-Thales, Posco-Sojits-Daewoo dan SNC-WW-Bombardier.

selangorku

Share

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s