Umno Bebankan Rakyat Melalui Kroni – Harga Beras Berkualiti Dipasaran Dunia RM2 Sekilo, Di Malaysia ???

Surat ini diutus kepada YAB Datuk Seri Perdana Menteri pada 1 Ramadhan.

Pertama, untuk mengucapkan salam Ramadhan kepada YAB Datuk Seri. Di samping itu, saya doakan juga dengan berkat Ramadhan, YAB Datuk Seri segera sembuh.

Kedua, untuk mencadangkan program pengurangan kos hidup yang melambung sekarang bagi membantu meringankan keperitan rakyat jelata. Ramadhan antara lain mendidik keprihatinan jiwa  Mukmin terhadap anggota masyarakat yang lemah, terkesan dengan beban hidup dalam menyara kehidupan diri dan keluarga.

Melalui berlapar, kita merasai kesukaran rakyat yang miskin dan memerlukan. Kita menghayati keperitan mereka  dan mendesak jiwa dan minda  kita memikirkan seribu satu cara untuk berkongsi penderitaan mereka.

Salah satu isu yang menghimpit rakyat sekarang adalah kenaikan kos barang-barang keperluan seharian, seperti YAB Datuk Seri sendiri mengakuinya dengan cadangan langkah memerangi kos kehidupan sebagai satu lagi bidang keberhasilan utama negara seperti yang diumumkan oleh YAB sehari dua yang lalu.

YAB Datuk Seri,

Pada pandangan saya, Kerajaan Pusat mempunyai kuasa dan cara yang boleh menurunkan harga barang keperluan dengan  segera, terutama beras, gula, tepung dan susu.

Salah satu penyumbang bagi tingginya  harga barang-barang ini ialah dasar yang salah yang dilaksanakan oleh Kerajaan YAB Datuk Seri sendiri iaitu menentukan import kepada monopoli agensi atau syarikat tertentu.

Tanpa monopoli ini, harga barang keperluan dapat diturunkan serta merta.

YAB Datuk Seri,

Sebagai membuktikan dakwaan  saya, YAB Datuk Seri boleh menyemak perbandingan harga dunia dan harga yang dikenakan kepada pengguna Malaysia. Sebagai contoh, harga beras gred berkualiti, purata  adalah USD 650 semetrik tan. Bermakna harganya adalah RM 20 setiap sepuluh kilogram. Bandingkan berapa harga yang dikenakan kepada pengguna sekarang?

Bagi mengukuhkan pandangan saya bahawa  harga barangan ini boleh dikurangkan melalui permit import yang tidak ekslusif kepada hanya satu syarikat seperti Bernas, izinkan Kerajaan Negeri melalui Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri, mengimport 500,000 metrik tan beras berkualiti  premium untuk jualan Negeri Pakatan Rakyat sebagai langkah permulaan.

Seperti dalam makluman YAB Datuk Seri, penggunaan beras Negara adalah berjumlah 2 juta  metrik tan dan apa yang kami pohon tidak menjejaskan  pengguna negeri lain.

Insya’allah ia akan membantu empat perkara;

a.    Harga yang lebih murah
b.    Kualiti premium
c.    Sekuriti bekalan makanan untuk keperluan Negara
d.    Tidak membebankan kewangan kerajaan  kerana ia tidak memerlukan subsidi.

Kami Insya’allah berkeupayaan melakukannya dalam tempoh dua minggu dari tarikh keizinan diberikan dan jika keizinan ini boleh disegerakan oleh YAB Datuk Seri, pengguna boleh menempuh Ramadhan ini dengan  kos hidup yang lebih rendah.

Buat permulaan, Insya’Allah kami boleh mulakan dengan beras, gandum, susu dan gula.

Mengikuti surat ini nanti ialah surat-surat dan tindakan rasmi yang lain, termasuk dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bagi menjadikan semangat Ramadhan membantu mereka yang berkesempitan suatu realiti.

Sekian, terima kasih.

Dato Hj Husam Musa
-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri
-Naib Presiden PAS

harakahdaily

Share

Advertisements

3 thoughts on “Umno Bebankan Rakyat Melalui Kroni – Harga Beras Berkualiti Dipasaran Dunia RM2 Sekilo, Di Malaysia ???

 1. Ya Allah permudahkanlah rezki dan beri kesihatan pada golongan pesawah..Amin..
  Walaupun kerja yang dilakukan amat sukar dan meletihkan.Tetapi mereka tidak serik lansung setiap musim hasil perolehan semakin berkurangan kebelakangan ini.Kos sara hidup sekarang yang semakin tinggi adalah tak setaraf untuk pesawah padi.

  Dah 3 Musim saya buat la ni.saya cuba buat 5 relung padi musim lepas,.Punyalah lah pulun-berusaha sampai kadang-kadang tenghari tak balik makan nasi. Tapi bila dapat hasil hanyalah 2.4 tan sahaja. Bayar hutang itu-ini,
  Orang kampung minta tolong sangat-sangat kat Datuk-datuk sekalian.,Bini nak rumah?, anak mintak kasut baru? La ni sapa-sapa yang ada kebun getah senang banyaklah.

  ‘YAB Datuk Seri Perdana Menteri,TOLONG RINGANKAN BEBAN SEDIKIT PESAWAH, ANAK 3 ORG LAGI PELAJAR UMS DAN 2 LAGI POLITE.KNIK,.. BELANJA TGGGI]

 2. PESAWAH susah teruk!!, PENOREH senanglah sikit!

  Dah masuk 3bulan dah ni!! Usaha tak berjaya atau perlu bantuan para pesawah Dato’?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s