UMNO Salah Urus Duit Rakyat – Peruntukkan RM493.3 Juta Bagi Mengurus 2 Kapal Scorpene, Hampir RM1.4 Juta Sehari !

KUALA LUMPUR, 2 Ogos, 2011 – Kementerian Pertahanan menerima peruntukkan tambahan sebanyak rm493.3 juta bagi tahun ini bagi pengendalian 2 buah kapal selam kontroversi scorpene. 

Dengan peruntukkan tambahan ini, peruntukkan untuk Kementerian Pertahanan akan mencecah RM11 Juta bagi tahun ini!

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan bahawa peruntukkan tersebut adalah khusus bagi penggendalian 2 buah kapal selam scorpene.

Ini bermakna, untuk mengendalikan kapal selam yang disebutkan suatu masa dulu bahawa ia tidak bolih menyelam, akan menelan belanja hampir rm1.4 juta sehari.

Kapal selam ini dikatakan dibeli dengan harga yang terlalu tinggi (rm7 billion), dimana ia masih disiasat oleh kerajaan Perancis kerana disyaki berlakunya rasuah.  Kini duit rakyat harus dibelanjakan sebanyak rm493.3 juta setahun supaya kapal-kapal selam ini boleh berada diperairan negara!

Seorang pemimpin utama negara ini bersama sebuah syarikat kroninya, Perimekar, dikaitkan dengan rasuah dalam pembelian kapal selam tersebut.  Perbicaraan dikatakan akan bermula pada bulan Oktober, 2011 di Perancis.

Begitu banyak duit negara dihabiskan kerajaan umno kerana salahurus dana rakyat.  Rasuah dan kerakusan pemimpin-pemimpin umno mengakibatkan rakyat terpaksa menanggung beban kerana kenaikkan harga barang keperluan serta perkhidmatan!

-saronglama

Share

Advertisements

One thought on “UMNO Salah Urus Duit Rakyat – Peruntukkan RM493.3 Juta Bagi Mengurus 2 Kapal Scorpene, Hampir RM1.4 Juta Sehari !

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s